Împrumutați cu răspundere 2018-02-16

Credit online - alege-l pe cel mai favorabil dintr-o gamă variată de oferte!

În prezent, în România sunt înregistrate în Registrul General BNR peste 160 de instituții financiare nebancare (IFN), iar fiecare IFN oferă multiple produse de creditare. Având la dispoziție atât de multe variante de creditare, alegerea celei mai avantajoase oferte poate fi una complicată. Ofertele au atât caracteristici comune, cât și unele particulare. Întotdeauna compară ofertele și asigură-te că obții cel mai favorabil credit online!

Compară creditul online în 3 elemente!

Compararea creditelor te ajută să găsești acele oferte care sunt cu adevărat favorabile. Pentru a reuși, este important să analizezi și să compari ofertele de credit în următoarele 3 elemente:

  • Valoarea DAE;
  • Rata lunară;
  • Costul total al creditului.

Dobânda anuală efectivă (DAE) cuprinde toate costurile asociate unui credit; diferențele la nivel de ofertă se datorează comisioanelor de analiză dosar, acordare și administrare a credituluii, precum și a dobânzii lunare. În prezent există mai multe IFN-uri care nu percep nici-un fel de taxe sau comisione adiționale și desigur, astfel valoarea DAE a acestor credit este mai mică.

 

Rata lunară a unui credit online este decisă pe baza sumei împrumutate și a termenului de rambursare. În momentul în care împrumuți o sumă mică, dar pe un termen îndelungat, rata dobânzii va fi ridicată; valabil și pentru situația în care este împrumutată o sumă mai mare pe termen lung, cazul în care sunt aplicate și alte costuri. Ideal este să împrumuți sume pe termen mediu și să încerci să rambursezi cât mai rapid, eventual să aplici pentru o refinanțare. Este de preferat un credit cu dobândă fixă, decât una variabilă, care este influențată de mai mulți factori externi. 

 

Costurile totale ale unui credit se referă la toate costuri care pot apărea în cadrul unui împrumut. Nu este vorba doar de acele costuri care sunt prevăzute în DAE, ci și de dobânda de penalizare și comisioanele de prelungire a creditului. Dobânda penalizatoare în cazul unui credit online se aplică per zi de întarziere plată și poate ajunge până la 3% pe zi. Prin aplicarea unui dobânzi penalizatoare, valoarea totală a creditului este influențată drastic.

Este posibilă obținerea unui credit online în rate?

  • Cu siguranță! Creditele online nu diferă în acest aspect față de creditele tradiționale. În funcție de credit și creditor poți alege să restitui creditului integral (de regulă la creditele pe termen foarte scurt, de 15-30 de zile) sau în rate. Numărul ratelor îl stabilești tu, fiind desigur posibilă și rambursarea anticipată.

Este posibil obținerea unui credit rapid online fără acte?

  • Pentru orice credit, fie el bancar sau IFN, online sau offline, o să ai nevoie de câteva documente. În primul rând ai nevoie de un act de identitate valabil, care să confirme vârsta (minim 18 ani), cetățenia română și reședință în România. Majoritatea furnizorilor de credit necesită și prezentarea unui document care să confirme venitul. Acest document poate să fie o adverință de salariu, talon de pensie, extras bancar de pe cardul de debit (card de salariu) etc. Acesta este minimul de acte necesare.